SLEDEĆI VIDEO

Igre iz davnina - 950 in 1Igre iz davninaSezona 1
21:54
Igre Iz DavninaSezona 1

Igre Iz Davnina - Terminator

Naziv serijala: Igre iz davnina
Naziv epizode: Terminator
Broj epizode: 1
Sezona: 1
Glumio, editovao i montirao: Željko Popović

T-800, model 101, verzija 2.4, poznatiji pod nazivom Terminator. Opasni robot ubica i vojnik, dizajniran od strane vojnog superkompjutera pod nazivom Skajnet. Poslat iz budućnosti u prošlost kako bi menjao sadašnjost. Programiran za infiltraciju i borbene zadatke, radi ostvarenja krajnjeg cilja - istrebljenje ljudske rase!

Mada ovaj film nema nikakve veze sa tim.

8-bit era

Treća generacia konzola za video igre, poznata još kao 8-bitna era, je počela 15. Jula 1983. godine kada su Nintendo i Sega u isti dan izbacili svoje prozvode na Japansko tržište. Sega je izbacila konzolu pod nazivom SG-1000, dok je Nintendo izbacio Family Computer, poznat kao Famicom.

Nintendo je dve godine kasnije plasirao svoj proizvod na Američko tržište gde je dobio novi dizajn i novo ime Nintendo Entertainment System (skraćeno NES), da bi kasnije proširio svoje tržište na globalnom nivou.

Sa druge strane Sega SG-1000 nije doživela toliku popularnos pa nikada nije ni stigla do Evropskog i Američkog tržišta. Zato su 1985-te godine plasirali novi proizvod pod nazivom Sega Master System i već naredne godine je stigo i na Američko tržište.

Tehnički, treća generacija konzola donela je značajne poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju. Grafika je postala naprednija, sa boljom paletom boja, većom rezolucijom i sposobnošću prikazivanja složenijih vizuelnih efekata. Takođe, konzole su imale bolje zvučne mogućnosti, što je omogućilo bogatije audio iskustvo tokom igranja.

Pored NES-a i Sega Master Systema, u ovoj generaciji su se pojavile i druge konzole, kao što su Atari 7800 i NEC's PC Engine (poznata i kao TurboGrafx-16). Iako nisu postigle istu popularnost kao vodeće konzole, ove platforme su takođe pružale zanimljive igre i privukle određenu bazu igrača.

Nintendo i Sega su bili najuspešniji u svom poslu i postali konkurenti jedan drugome vodivši, medijske ratove dugi niz godina. Krajem 80-ih i početkom 90-ih dolazi nova generacija 16-bitnih konzola, te je Sega izbacila svoju 16-bitnu mašinu pod nazivom Sega Mega Drive, a Nintendo je negugo zatim je izbacio Super Nintendo.

Famiclonovi

Još od kraja 80-ih i početka 90-ih kopije originalnog Famicom-a su kružile po istočnoj Evropi i zemljama bliskog istoka. Ove konzole su se pojavile kao alternativa Famicom-u zbog ograničenog ili otežanog pristupa originalnoj Nintendo konzoli. Sve te konzole su bile pravljene od izuzetno jeftinih materiala, ali najzanimljivije je to što su one bile kompatibilne sa originalnim Japanskim žutim ketridžima za Famicom.

Najpoznatiji klon konzole je Dendy (ruski: Денди), ruska verzija Famicom-a koja je postala izuzetno popularna u Rusiji i širem regionu. Dendy je bio proizveden od strane ruske kompanije Steepler.

Osim Dendy-ja, postojali su i drugi klonovi Famicom-a koji su se pojavili u jugo-istočnoj i istočnoj Evropi kao i na bliskom istoku. Jedna od tih konzola je i Ending-Man BS-500 AS poznatija kao Terminator 2.

Klonovi Famicom-a omogućili su ljudima u istočnoj Evropi da uživaju u igrama koje su bile popularne na Famicom-u, i to po pristupačnijim cenama i sa lakšim pristupom. Iako su ovi klonovi bili neovlašćeni, postali su popularni među igračima u tim regionima i ostavili su svoj pečat na istoriju video igara u istočnoj Evropi.

I je Famicom napravljev početkom 80-ih, a klonovi te konzole su doživele svoj vrhunac početkom 90-ih, to nije zaustavilo proizvodnju i ti klonovi se i dan danas proizvode pod raznim imenima variacijama i oblicima. Jedna od varijavija je Poly Station koji podseca na Play Sation, ali ovo je samo jedan od primera koje možete i dan danas naći u kineskim robnim kućama.

YouTube Short Video


Još videa