PREDHODNI VIDEO

Igre iz davnina - 950 in 1Igre iz davninaSezona 1
21:54

SLEDEĆI VIDEO

Igre iz davnina - BatmanIgre iz davninaSezona 1
24:42
Igre iz davninaSezona 1

Igre iz davnina - Aladdin III

Naziv serijala: Igre iz davnina
Naziv epizode: Aladdin 3
Broj epizode: 3
Sezona: 1
Glumio, editovao i montirao: Željko Popović

Magic Carpet 1001

Magic Carpet 1001 je horizontalna pucačina koju je napravio Mega Soft 1991. godine.

Priča

Bagdad je nekada bio tih i miran grad, sve dok ga nije napalo pleme svemirskih đavola, oteli princezu Bagdada i pretvorili sve meštane Bagdada u kamen uz pomoć zle kletve.

Princ iz susednog kraljevstva, Aladin, je saznao da je princeza oteta, on je pozvao boga iz čarobne lampe, bog iz čarobne lampe daje princu magičnu strelu i ćebe i da instrukcije princu kako da stigne do magičnog plemena. Princ Aladin će leteti na magičnom ćilimu pravo u srce magičnog plemena.

To će biti veoma opasno i đavoli iz zlog plemena će se pojavljivati na svakom koraku, koji mogu biti ubijeni samo sa magičnom strelom, svaku stazu će da čuva veliki monstrum i teško je sa njima izaći na kraj.

Ali hrabri princ Aladin će ići pravo napred, da li on može da uništi zlo pleme i da ukloni kletvu, da spasi prelepu princezu i sve meštane Bagdada?

Ovo je zvanična priča igre i nemam pojma šta je pisac hteo da kaže ovim?

Igra

U ovoj igri vi upravljate lika, koji liči na Aladina (iako naslovna slika sugeriše da je to Džini u stvari), letite na čarobnom ćilimu i pucate na ptice, pčele, slepe miševe, babe na letećim motorima i ostala kojekakva čuda.

Igra se sastoji se od četiri nivoa i uglavnom se odvija u arapskom okruženju, pri čemu je četvrti nivo smešten u svemiru! Neprijatelji se kreću po predefinisanim putanjama i u svakom nivou ih je sve teže i teže ubiti.

Vi ste prilično ranjivi, umirete od jednog metka, jako se sporo krećete i možete samo jedan metak da ispalite, odnosno da bi ispalili drugim metak, mora ili nešto da pogodi ili da nestane sa ekrana. Srećom postoje nadogradnje za brzinu kretanja, brzinu i jačinu pucanja, dodatnu energiju i život.

Istorija i hakovi

Igru je napravila Taivanska kompanija Mega Soft, poznata i pod imenima NTDEC, Caltron, i Asder. Ova kompanija je pravila neovlašćeno igre za NES i Famicom sisteme bez dozvole od strane Nintendo-a, ve dok ih nisu tužili 1993. godine gde je Asder izgubio parnicu i izgubio pravo da pravi video igre. Nakon toga je Asder nastavio sa pravljenjem svojih klonova Famicom-a u obliku tastatura i drugih igračaka za decu.

Što se tiče igre Magic Carpet 1001 ona je prvi put napravljena 1991. godine, a već sledeće godine se našla na kompilaciji Caltron 6 in 1 dge je na naslovnoj slici izmenjan nadpis Mega Soft u Caltron i godina izdanja. Mada već naredne godine, odnosno 1993, ponovo izbacuju istu igru u paketu sa još 19 igara u novu kolekciju Asder 20 in 1, ali ovog puta osim godine i naziva firme, dodatno se menja i naslov igre u Magic Carpet 1001 Turbo i olakšava se igra, odnosno, igrač se brže kreće i jače puca. Da rezimiramo do sada je ista firma izbacila istu igru 3x i 3x je menjala svoj naziv.

U toku parnice sa Nintendom, Asder je bio prinuđen da proda svoje asete i kompanija pod nazivom Myriad je odkupila ceo inventar od Asder-a, prelepila kertidže svojim nalepnicama, ne dirajući sadržaj kertidža i pustila kertidže u prodaju. Ne dugo zatim, Myriad je bankrotirao iz nepoznatog razloga. Nije poznato koliko je broj kertidža prodat sa novim nalepnicama, ali se smatra da ih ima nešto manje od 100.

Ali priča nije gotova, jer nakon svega ovoga, tačnije 1995. godine, je neko uzeo i napravio hack od ove igre i jedino što je izmenjano je naslovna slika gde umesto originalnog naslova imamo novi naslov Aladdin III. Zašto je neko odlučio da uzme nezvaničnu igru i od nje da napravi hack, ostaće zauvek misterija. Tu bi bio kraj priče da neko nije napravio prilično loš hack pod nazivom Harry Potter koji je, sudeći po naslovnoj slici, morao da izađe posle 2001. godine, jer je naslovna slika bila kopija plakata filma Harry Potter koji je izašao 2001. godine.

Ocena

Ne uzimajući u obzir hakovane verzije ove igre (koje su još više uporpastili ovu, ne tako dobru, igru) grafički gledano, nije loša, ali nije ni dobra za 1991. godinu.
Muzika je prilično loša, imate dve stereotipične orijentalne muzike, koje pristaju tematici igre, ali su jako repetativna i imate muziku kada naiđete na šefa staze koja je bukvalno tri tona.
Sama igra je prilično jednolična i ima samo četri staze što je premalo za igru tog vremena. Igra je u početku teška, ali ako uspete da se nadogradite do kraja, postaje izuzetno laka, do momenta dok vas nešto slučajno ne pipne. Svaki put kada umrete gubite nešto od nadogradnji koje ste imali i igra u tom slučaju postaje eksponencionalno teža i lakše umirete i broj života vam ne poravi neku razliku. Šefovi staza nisu toliko teški, ali šef igre je previše brutalan i nepredvidiv i teško ga je ubiti. Sve u svemu, loše je balansirana igra.

Grafika:    ❤️ ❤️ 🖤 🖤 🖤
Muzika:    ❤️ 🖤 🖤 🖤 🖤
Zabava:    ❤️ 🖤 🖤 🖤 🖤

Ocena:     ❤️ 🤎 🖤 🖤 🖤

YouTube Short Video


Još videa