PREDHODNI VIDEO

Igre iz davnina - Super Mario 14Igre iz davninaSezona 1
30:20

SLEDEĆI VIDEO

Igre iz davnina - BarbieIgre iz davninaSezona 1
16:17
Igre iz davninaSezona 1

Igre iz davnina - Prince of Persia

Naziv serijala: Igre iz davnina
Naziv epizode: Prince of Persia
Broj epizode: 6
Sezona: 1
Naslovna slika: Ana Dragićević
Originalna muzika: Nikola Pacek-Vetnić
Logo animacija: Lazar Jovanović
Glumio, editovao i montirao: Željko Popović

Igre

 
  1. Karateka
  2. Prince of Persia

Karateka

Karateka je ulična tuča koju je napravila kompanija Broderbund 1984. godine.

Priča

Upravo ste se prevazišli dug i težak uspon po stenovitom liticu ispod Akuminog zamka. Popeli se na sam vrh samo da biste se našli pred ogromnom kapijom, koju čuva dvorski tražar. U daljini se nalazi Akumina palata, gde je lepa princeza Mariko zarobljena. Morate je spasiti od zlog Akume.

Igra

Igra je unikatna za svoje vreme, jer je prva igra koja je koristila tehniku rotoskopije za animaciju igrača i neprijatelja Što je bilo inpresivno za svoje vreme. Osim toga igra je dosta generična, sa generičnom pričom, i prilično konfuznim stilom igre. Nemate energiju kao u svim normalnim igrama, već zavisi da li će te pobediti ili izgubiti, od klizača na vrhu ekrana i nisam siguran kako to u opšte radi. Igra je prilično spora i bijete se samo protiv jednog neprijatelja od jednom. S obzirom da je animacija rađena da izgleda što realnije, morate da sačekate da se animacija završi kako bi izvršili sledeću akciju.

Ocena

Animacija igrača i neprijatelja je bila impresivna svojevremeno, jer se takve animacije nisu sretale u igrama do tog momenta.
Muzika je praktično nepostojeća. Postoji muzika dok se borite i izuzetno je repetativna i manje-više to je to. Za sredinu 80-ih, ovo nije toliko strašno, ali moglo je bolje.
Igra je jako usporena, morate da čekate animaciju da se završi da pi ponovo udarali i borite se samo protiv jednog neprijatelja od jednom, što nije neki preveliki problem, ali brzo dosadi. Takođe, ako ne stojite u gardu, šta god da vas pipne, umirete iste sekunde i vraća vas na početak igre. Igra je prilično kratka,
ali negde na pola imate rešetke koje će vas ubiti čim krenete da prolazite ispod njih i ne postoji očigledan način da se pređu te rešetke, što je ogroman problem koji tera igrače da ugase tu igru i nikada više da je ne igraju u svom životu

Grafika:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🖤
Muzika:    ❤️ ❤️ 🖤 🖤 🖤
Zabava:    ❤️ 🖤 🖤 🖤 🖤

Ocena:     ❤️ ❤️ 🤎 🖤 🖤

Prince of Persia

Princ of Persia je sinematik platformer koju je napravila kompanija Broderbund 1989. godine.

Priča

Došlo je mračno doba. Za vreme sultanovog odsustva, koji je otišao u tuđinu da vodi rat, njegov veliki Vezir Džafar dokopao se moći. Širom zemlje, ljudi su jecali pod jarmom tiranije, nadajući se lepšm danima.

Ti si jedina prepreka između Džafara i trona. Avanturista iz dalekih predela, van svih dvorskih spletki, uspeo si da osvojiš srce lepe mlade Sultanove kći. Međutim, tim uspehom, si navukao na sebe moćog neprijatelja.

Po Džafarovom naređenju, su te uhvatili, oduzeli mač i sve ostalo što si imao u posedstvu, a zatim te bacili u Sultanovu tamnicu. A što se tiče princeze, Džafar joj je dao izbor i sat vremena da se odluči: ili će se udati za njega ili će biti poguljena.

Zaključana u svojim odajama, visoko u tornju plate, priceza polaže svu svoju nadu u tebe. Jer kada i poslednje zrno peska procuri kroz peščani sat, bilo koja princezina odluka donosi tron velikom Veziru... novo carstvo terora za izmučene podanike... i smrt hrabrom mladiću koji je mogao da postane... Princ Persije.

Igra

Kada se prvi put pojavila ova igra, nije bila nalik ni na jednu drugu igru koja je izašla do tog momenta. Animacije su pravljene uz pomoć rotoskopije i i prilično realno izgledaju. I ako ovo nije bila prva igra koja je koristila rotoskopiju, sa ovom igrom se oformio novi podžanr platformera, koji su išli na realizam. U igri se igrač kreće onako kako bi ljudsko biće se kretalo u pravom životu i često ste morali da čekate da se animacija završi da bi uradili sledeću akciju. Nivoi su takođe bili unikatni za svoje vreme, jer nisu bili linearni i mogli sta da idete u bilo koji deo mape kad god ste hteli. Jedan od veći problema sa ovom igrom je to što je igra dosta usporena (što samo po sebi nije problem), a pri tome morate da pređete svih 14 staza za samo 60 minuta, što je prilično teško, čak i ako znate sve staze napamet.

Ocena

Animacije su bile impresivne i revolucionarne svojevremeno. Ali ozbiljan nedostatak u ovoj igri je činjenica da postoje samo dve vrste nivoa: tamnica i palata. Nedostatak vizualnih variacija staza pomalo kvari ceo užitak u igri.
Muzika je praktično nepostojeća, ima je samo na naslovnoj slići, kratim sinematicima i kada igrač uradi nešto značajno. Mada idja jeste bila da ste vi u realnom okruženju i nedostatak muzike, na čudan način, dodaje atmosferi igre.
Brzina igre je spora, jer se sve dešava normalnim brzinama koji svako ljudsko biće moze da postigne. Mada igra, i ako prilično ograničena, igra je orjentisana najviše na preskakanje i prelaženje prepreka, a borbe su sekundarna stvar u igri. Moram još da dodam da je igra prilično teška i da ste još dodatno ograničeni na sat vremena da je pređete.

Grafika:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🖤
Muzika:    ❤️ ❤️ 🖤 🖤 🖤
Zabava:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🖤

Ocena:     ❤️ ❤️ ❤️ 🤎 🖤

 

YouTube Short Video


Još videa