PREDHODNI VIDEO

Drevni Pikseli - BombermanIgre iz davninaDrevni pikseli
9:05

SLEDEĆI VIDEO

Drevni Pikseli - PopajIgre iz davninaDrevni pikseli
6:05
Igre iz davninaDrevni pikseli

Drevni Pikseli - Space Invaders

Naziv serijala: Drevni Pikseli
Naziv epizode: Space Invaders
Broj epizode: 11
Glas dao: Željko Popović
Editovao i montirao: Danijel Spasić

Space Invaders

Space Invaders je vertikalna pucačina koju je napravila kompanija Taito Corporation 1978. godine.

Priča

Vanzemaljci iz dalekog kosmosa dolaze da osvoje našu planetu, a vaš zadatak je da obdranite Zemlju od svemirskih osvajača!

Igra

U igri, igrač upravlja malim svemirskim brodom koji se kreće horizontalno duž donjeg dela ekrana,y cilj je uništiti talas svemirskih osvajača koji se spuštaju ka igraču. Neprijatelji formiraju redove i kreću se horizontalno u jednu stranu, a kada stignu do ivice ekrana, spuste se za jedan red niže.

Igra se postepeno povećava u težini, sa bržim kretanjem i agresivnijim napadima neprijatelja kako se igrač odmiče kroz nivoe. Cilj je preživeti što duže moguće i postići što veći rezultat.

Uticaj igre

O ovoj igri ne vredi pričati u smislu same igre i kako se igra, već koji je uticaj ostavio na svet. Space Invaders je bio revolucionaran u mnogim aspektima. Bio je jedan od prvih primera igara koje su imale progresivno ubrzanje, što je stvorilo sve izazovnije iskustvo za igrače kako su napredovali.

Popularnost Space Invadersa doprinela je porastu popularnosti arkadnih igara uopšte. Igra je postala pravi fenomen, privukavši veliki broj igrača širom sveta i postavši ikonički simbol tog vremena. Prodaja kabineta za igru je bila ogromna, a igra je postala kulturni fenomen. Pa, čak i danas, ima mnogo referenci ove igre u raznim igrama, filmovima i drugim medijima koji daju omaž ovoj igri koja je pokrenula "Gaming" kulturu.

Space Invaders je uticao na razvoj gaming industrije na nekoliko načina. Popularizovao je koncept pucačina, što je postao popularan žanr u godinama koje su sledile. Takođe je otvorio vrata za nadolazeću generaciju arkadnih igara i postavio temelje za razvoj video-igara kao zabave širom sveta.

Ova ikonična igra i danas se smatra klasičnim remek-delom gaming industrije i ostavila je neizbrisiv trag na industriju video-igara, utičući na dizajn i razvoj brojnih igara koje su došle nakon nje. Veoma jednostavna i prilično zarazna igra, postala je sinonim i zaštitni znak svih igara i velika inspiracija za veliku većinu igara koje su dolazile posle nje.

Ocena

U kontekstu vremena kada je igra izašla, to je možda bila jedna od lepših grafika tada.
Muzike, nema, ali zvučni efekti su dali na autentičnosti igri i ulivali su veliku tenziju i strah igraču kada čuju da se vanzemaljci sve brže i brže kreću..
Igra kada je izašla, bila je zabavna i zarazna i postavila nove standarde. Ako poredimo igre tog vremena, nema joj ni jedne ravne.

Grafika:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🖤
Muzika:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🖤
Zabava:    ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️

Ocena:     ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ 🤎

Još videa